Ga naar hoofdinhoud

Dinsdag 23 mei 2023
BROEK OP LANGEDIJK

Ze organiseren repaircafés, planten bomen en organiseren elk jaar een vaar- en wandeltocht door het Oosterdelgebied tijdens de Nacht van de Nacht. En daar kunnen de vrijwilligers van Duurzaam Dijk en Waard mee doorgaan dankzij een subsidie van ruim 17 mille.
Het college van Dijk en Waard heeft deze subsidie toegekend aan de Stichting Langedijk4globalgoals die zich vanwege de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard naar buiten toe presenteert als Duurzaam Dijk en Waard.

De stichting heeft de afgelopen jaren tal van activiteiten georganiseerd op het gebied van duurzaamheid en daar actief inwoners en bedrijven bij betrokken. Het college verwacht dat inwoners door de concrete activiteiten van Duurzaam Dijk en Waard zelf kunnen bijdragen aan een duurzame leefomgeving en dat op deze manier de betrokkenheid bij duurzaamheid wordt vergroot. Het college wil wel dat de activiteiten van de stichting niet beperkt blijven tot de voormalige gemeentegrenzen van Langedijk.

Repair cafés

Volgens secretaris Cock de Vries van Duurzaam Dijk en Waard is het subsidiebedrag voldoende om de huidige activiteiten te kunnen voortzetten, maar zou de organisatie in de toekomst wel meer willen gaan doen als de bijdrage vanuit de gemeente omhoog gaat. Voor het komende jaar organiseert de stichting repaircafés in De Binding in Zuid-Scharwoude, in het Behouden Huis in Oudkarspel en in het Dorpshuis in De Noord. Hier worden kapotte spullen gerepareerd en laten de vrijwilligers zien hoe inwoners dit zelf kunnen doen.

Ook laat de stichting bomen planten in sterk ontboste gebieden op plekken waar veel armoede heerst. De stichting heeft in het verleden 14.000 bomen laten planten en dit jaar komen daar duizend bomen bij. En blogger Sasja Spek trakteert haar volgers via www.basishulp.nl elke maand op twee recepten voor een gezonde en smakelijke maaltijd op basis van lokale ingrediënten.

Lege bekers

Als jarenlang scheidt de stichting lege bekers van het overige afval tijdens het Indian Summer Festival in het Geestmerambacht. De organisatie gebruikt voortaan statiegeldbekers. Volgens De Vries zullen de vrijwilligers van Duurzaam Dijk en Waard dit jaar bij het festival (op 24 juni, red.) voorlichting geven over de

statiegeldbekers. „Ook willen we het bomen planten op schoolpleinen uitbreiden en verder hebben we plannen voor bijenhotels op diverse locaties.” Tevens is de stichting volgens hem zijdelings betrokken bij de Duurzame Energiecoöperatie Dijk en Waard, die als doel heeft om collectief zonnepanelen aan te kopen en op daken van bedrijfspanden te leggen.

Het college van Dijk en Waard heeft ook een subsidieregeling in het leven geroepen om verenigingen en stichtingen voor sport en cultuur te helpen om hun accommodatie te verduurzamen. Hiervoor is in totaal 150.000 euro beschikbaar.

Back To Top